Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti Oddílu pěší turistiky v roce 2015

16. 2. 2016

Dámy a pánové, vážení přátelé turisté, kamarádi !

           Před více než měsícem skončil rok 2015 a proto Vám předkládám zprávu o stavu OPT KOTVA a jeho činnosti v roce 2015.     

Nerad bych opakoval znění svých minulých zpráv. A proto jen ve stručnosti o stavu našeho oddílu. Nadále oddíl stárne a ubývá počet jeho členů. Nedaří se nábor nových členů, ač se o to velmi snažíme.  Zkoušíme oslovovat party turistů, které potkáváme na našich putováních ať už turistických či trempských, vezmou si se zájmem naše materiály a už se neozvou. Lidé totiž nechtějí v současnosti být organizováni. Raději chodí sami, v menší partě a organizací se obávají.

Ostatně s podobným přístupem jsme se setkali při snaze získat na nové volební období nové členy do výboru našeho oddílu, neboť v průběhu právě skončeného volebního období výbor přišel o 4 své členy. Reakce oslovených byly odmítavé, někdy až hysterické. Přitom naše akce se líbí, účastníci jsou spokojeni, ovšem jen když jim někdo zábavu vymyslí a připraví. Pak už zbývají jen kritické poznámky. To umíme. Ale pomoci těm několika obětavcům, co tenhle nádherný program vytvářejí, to už je obtížné. Argument o nesnášení schůzování je k smíchu, neboť celé schůzování výboru oddílu spočívá v jedné schůzi za měsíc, ještě s účastí nepovinnou. A navíc o pojmu schůze lze úspěšně polemizovat, jelikož se sjedná spíš o setkání kamarádů a vyprávění o zážitcích na cestách a vymýšlení oněch Vámi oblíbených výprav. Ostatně v tomto smyslu jsem na podzim sepsal úpěnlivou výzvu, která byla jak na internetu, tak byla publikována na našich akcích. Takže takhle to u nás v oddíle chodí.

V roce 2015 náš oddíl uspořádal celkem 105 akcí. V plánu činnosti měl oddíl  63 akcí, kromě toho se mimo tento plán uskutečnilo dalších 42 akcí.

Činnost oddílu je pestrá. Oddíl pořádá několik typů turistických akcí,  o kterých se nyní zmíním.

Početně nejvíce se uskutečnilo tzv. Seniorských střed, které jsou současně i nejhojněji navštěvované. Těchto celkem 27 akcí se zúčastnilo celkem 436 zájemců ( z toho 65 hostů) a všechny tyhle akce odvedl Jirka Havelka. Výlety míří do okolí Prahy v dosahu MHD, „300“-kových busů a vlaků. Délka tras je koncipována vzhledem k věku účastníků.

Další formou činnosti jsou sobotní výlety do někdy i vzdálenějších oblastí. Ve vedení těchto akcí se vystřídali všichni členové výboru OPT a několik dalších ochotných členů oddílu. Tyto akce jsou vesměs jednodenní a plánovaných a také uskutečněných jsme absolvovali 26 a neplánovaných 38, dohromady tedy 64. Na tyto akce se dopravujeme opět vlakem, třístovkovými autobusy či MHD. Těchto akce absolvovalo celkem 745 účastníků, z toho 83 hostů.

Velmi atraktivní jsou autobusové zájezdy, které organizujeme jako jediný turistický oddíl v Praze. V roce 2015 se uskutečnily všechny 4 plánované zájezdy. První jarní zájezd k okolí Sečské přehrady poznamenal náhlý záchvěv zimy a porucha autobusu, kteréžto obtíže nemohly zkalit nadšení z nádherné krajiny vybrané oblasti. Další zájezd mířil do kraje mezi Blatnou a Horažďovicemi, tentokrát v nádherném jaru a opět kouzelná, civilizací nenarušená krajina na pozadí Šumavy a z druhé strany Brdských hor. Podzimní první zájezd mířil do překrásných míst Českého ráje, na Maloskalsko a Kozákov, opět v nádherném počasí, které umožnilo nádherné rozhledy. A poslední zájezd, již v listopadu, ale přece v pěkném podzimním počasí mířil k Dubé, do tamních skalních labyrintů, po trempsku zvaných Roverky. Těchto zájezdů se zúčastnilo celkem 182 lidí, ale pozor: 121 členů OPT a 61 hostů! Jinými slovy : bez hostů by se tyto zájezdy neobsadily tedy by nemohly vyjet. Se zájmem hostů máme dobrou spolupráci s Pragovkou, jejíž členky se ve slušném počtu našich zájezdů účastní.

Další aktivitou oddílu jsou vícedenní akce, kterých jsme uskutečnili celkem 10, z toho 6 plánovaných a 4 mimo plán. Oblíbené jsou zejména pobyty na Vysočině, vedené Evou Benáčkovou.  

Tradiční oblibu má i Turistický týden na Valšovkách, jakož i vodácko - pěšácká Lužnice.

       Našich akcí se v roce 2015 zúčastnilo 1461 osob (loni 1446), z toho členů OPT 1215(loni 1234) a 246 (loni 212) členů TJ a hostů.  Součet nachozených km v délkách nejdelších tras výletů a zájezdů je 1489 km (loni 1728 km). Na našich akcích jsme příjemně strávili 143(loni 139) dnů, průměr je 12,3 (loni 12,4) km za den. Průměrná účast na akci byla 13,9 (loni12,8) a nejvíce účastníků bylo na zájezdu na Sečskou přehradu 51 a na Vánočním srazu v Mníšku pod Brdy 48. Na uvedených číslech je snadno rozpoznat, že naše členská základna stárne. Myslím si však, že i přes popsané problémy, jsou tato čísla jsou samozřejmě opět více než úctyhodná a rozhodně patří dík a obdiv všem těm, kteří se o ně zasloužili.

          K 31.12.2015 měl náš oddíl 94 členů, z toho 31 mužů (33,0%) a 63 žen (67,0%). Cca 87% členů je nad 60 let. Evidenci o své činnosti na kartách si vedlo celkem 20 členů a to je opravdu málo. Zapsali si celkem 11 615 km (loni 15 867 km), průměr na zapisujícího člena tak činí 581 km (loni 634,7 km). Čísla jsou podstatně nižší než loni.

    Vedení akcí se věnovalo celkem 21 členů OPT a 1 členka OLT. Nejvíce akcí odvedli Jirka Havelka 36,  Vašek Pešata 24, Franta Profous 15, Miloš Svatý a Jakub Šťastný 7, Eva Benáčková  6, Mirek Martinů 4, Věra Kvardová, a Procházkovi 3,  Marta Škodová, Pavla Svobodová, Honza Dušek a Jirka Vojta 2,  Helena Petrová, Jiřina Novotná, Zora Paduánová, Jarka Vančurová, Helena Šimková, Miloš Čermák, Jarda Kroupa a Pepík Antoš  po 1. Uvádím tento přehled pro ilustraci a pro uznání těch, kteří se podílejí na přípravě Vámi a s Vámi příjemně stráveného času. Samozřejmě není možno vůbec porovnat pracnost zorganizování jednodenního výletu vlakem do okolí Prahy s dvoudenním či vícedenním zájezdem. Všechno je ale nesmírně cenné a potřebné a bez obětavosti lidí by naše činnost nebyla žádná. Každému jednomu z nich, byť třeba odvedli jeden výlet patří dík a uznání, neboť to dělali pro druhé, bez nároku na odměnu a nám, účastníkům způsobili spoustu příjemných zážitků a pocitů, jakož i poučení a rozšíření obzoru našich znalostí.

             V roce 2015 činily náklady našeho oddílu 38 462,36 Kč, z toho  náklady na zájezdy a dotované výlety 36 450,36 Kč, ostatní drobné nákupy 2 012,--Kč . Výnosy pak činily v roce 2015 51 200,85,--Kč, z toho tržby za zájezdy 37 740,--Kč, členské příspěvky 8 460,--Kč a příspěvky od právnických a fyzických osob 5 000,--Kč. To znamená že oddíl hospodařil s přebytkem ve výši 12 737,64 Kč. Tento přebytek žádáme převést do r.2016.

        Výbor oddílu pěší turistiky, který je současně i sborem cvičitelů čítal v uplynulém roce 2015

11 členů. Byli to tito naši členové : Věra Kvardová, Pavla Svobodová,  Jirka Havelka,  Mirek Martinů,  Miloš Svatý, Jirka Vojta, Franta Profous, Pepík Antoš, Jirka Procházka, Jakub Šťastný a Vašek Pešata. Všem členům končícího výboru OPT bych při této příležitosti rád poděkoval za jejich obětavou, nezištnou práci pro ostatní členy oddílu.

V průběhu funkčního období výboru skončili svoji činnost ve výboru Mirek Rudiš a Jarmila Neubergová, kteří zemřeli, Jirka Třešňák ze zdravotních důvodů a Míša Navrátilová z důvodů osobních..

Na závěr mi dovolte jedno připomenutí. Naše TJ slaví v letošním roce 90. výročí svého vzniku. A náš oddíl v tomto stejném roce vzpomíná 60. výročí svého vzniku. Oddíl původně založili vodáci, kteří v zimních a podzimních měsících hledali pro sebe náplň, neb na vodu se jezdit nedalo. A taky vodáci, kteří už z důvodu věku na vodu buď nemohli či nechtěli. A tak založili oddíl v jehož tradici my pokračujeme. Mnohá jejich jména mnohým z vás již nic neřeknou, ale já přesto cítím povinnost vás s jejich jmény seznámit, neboť bez nich bychom nebyli. Na základech, které oni položili, se my snažíme pokračovat. V průběhu těch let to byli Bohoušek Kopřiva-první dlouholetý předseda, Ježera, Vašek Rudoch Náhlovský, profesor Mašek, můj táta Vašek Pešata, Billy Novák, Ota Vyskočil, Honza Kodat, Boža Huňáček, Míťa Šejnost, Jarda Pejša - zakladatel seniorských střed, Prokop Sedmidubský, Mario Beneš, Mirek Pražák, Eda Jírů, no a z těch co už znáte všichni Pepík Paulus, Jirka Havelka, Jirka Třešňák a mnoho dalších, kteří se určitě nebudou zlobit , když je zde pro nedostatek místa nebudu jmenovat. Všem těm co už mezi námi nejsou a i těm co se s námi radují ze slunce na cestách bych chtěl poděkovat za obětavou, u mnohých i dlouholetou práci pro druhé. Protože to je to nejcennější, co člověk může nabídnout.

Věřím, že oddíl se podaří udržet při životě, že najdeme injekci na rozšíření a omlazení jeho členské základny. Vždyť Oddíl je stále i přes popsané problémy svojí činností nejsilnějším oddílem v rámci TJ. Dnes zvolíte nový výbor na funkční období 2016-2019. Budou v něm osvědčené tváře a málo tváří nových. Je to memento a důvod k zamyšlení každého z vás a sáhnutí si do svědomí, zda by nebylo dobře svému oddílu pomoci. Oddílu pak přeji, aby do dalších šedesátky vykročil nohou pevnou a krokem bujarým jak v rámci TJ tak na všech značených i neznačených stezkách naší vlasti. A  Vám přeji, aby vás  kamarádský duch provázel životem i na všech cestách rokem 2016.  Ahoj!

Děkuji Vám za pozornost.

V  Praze, dne 15.2.2016                              Ing. Václav Pešata

                                                             předseda OPT KOTVA Braník