Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z Výroční členské schůze OPT 2023

12. 3. 2023

Zápis z Výroční členské schůze OPT KOTVA Braník, konané dne 6.3.2023

Výroční členskou schůzi zahájil v 17.50 hodin předseda OPT Ing. Pešata. Uvítal přítomné a vyzval je k uctění památky zemřelých kamarádů – členů OPT Valiny Sedmidubské, Aničky Bártové a Jirky Vojty, zemřelých v průběhu roku 2022 minutou ticha.

Poté seznámil plénum s návrhem VOPT na složení pracovního předsednictva VČS ve složení: Ing. Svatý, Jiří Procházka, Ing. Pešata, který bude VČS řídit.

Ing. Pešata seznámil VČS s návrhem programu VČS dle Pozvánky a požádal o případné připomínky či doplnění. Jelikož se tak nestalo, vyzval přítomné k odsouhlasení. Program byl jednomyslně přijat.

Poté následovala volba pracovních komisí VČS. VČS odhlasovala volby komisí aklamací. Komise pak byly zvoleny v tomto složení:

komise mandátová: Ing. Sova Vladimír, Haláček Karel, Profous František

komise návrhová: Šťastný Jakub, JUDr. Svobodová Pavla, Pešatová Anna st.

zapisovatelka : JUDr. Svobodová Pavla

Předseda výboru oddílu Ing. Pešata poté přednesl Zprávu o činnosti oddílu pěší turistiky TJ  KOTVA Braník v roce 2022.

V roce 2022 činnost oddílu Covid již činnost oddílu neovlivnil, takže se uskutečnily všechny plánované akce. Zlepšila se informovanost našich členů, neboť jsou jim zasílány mailem zápisy ze všech schůzí VOPT. Rovněž tak jsou tyto zápisy zveřejňovány na webových stránkách oddílu.

V roce 2022 oddíl uskutečnil 96 akcí, z toho 56 plánovaných a 40 doplňkových. Plánované jsou jednodenní sobotní výlety vlakem či busem, seniorské středy, jednodenní autobusové zájezdy a několik vícedenních akcí. Zájem našich členů o autobusové zájezdy bohužel není dostatečný, takže počty účastníků se doplňují z řad hostů, většinou členů spřátelených turistických pražských oddílů. Předseda tímto zve naše členy k hojnější účasti na těchto akcích v letošním roce. Doplňkové akce tvoří nedílnou součást činnosti oddílu a v roce 2022 jich bylo uskutečněno 40, z toho 38 jednodenních a 2 vícedenní. Na vedení akcí se podílelo celkem 25 vedoucích, kterým patří velký dík. Předseda OPT dále apeloval na stávající členy oddílu, aby aktivně oslovovali své známé a své rodinné příslušníky a pokusili se o nábor nových členů do našeho oddílu, jehož věková struktura velmi stárne. Předseda rovněž poděkoval členům výboru OPT za jejich obětavou práci pro oddíl v roce 2022. Zmínil rovněž poměrně složitou komunikaci s výborem TJ KOTVA Braník.

V další části Zprávy o činnosti seznámil předseda oddílu členy s hospodařením oddílu v roce 2022. 

Výdaje oddílu činily v roce 2022 52 411,25 Kč, z toho výročka stála 5 907,--Kč, autobusy

42 200,-- Kč, ostatní výdaje 4 304,25 Kč. Příjmy činily celkem 40 580,--Kč, z toho členské příspěvky 5 760,--Kč, autobusy příjem 34 820,--Kč, ztráta ve výši 11 831,25 Kč byla uhrazena z přebytků z minulých let. Oddílu zbývá z přebytků minulých let do dalších let 12 710,75 Kč.

Definitivní výsledovka oddílu ještě není potvrzena od účetní, ale dosavadní korespondence s paní účetní nevykazuje žádné diference. Zprávu o činnosti poté předseda OPT ukončil přáním všeho dobrého, zejména pevného zdraví a krásných zážitků s oddílem při putování po naší vlasti.

Jako další bod VČS byl návrh rozpočtu OPT na rok 2023, vypracovaný hospodářkou VOPT Aničkou Pešatovou st. Byly navrženy tyto rozpočtové položky:

Výdaje -  55.000,--Kč  výdaje na autobusové zájezdy

                  6.000,--Kč  náklady Výročky

                  2.000,--Kč  dobné nákupy a služby

Příjmy -   48.000,--Kč  tržby ze zájezdů

                  6.000,--Kč  členské příspěvky

                  9.000,--Kč  ostatní příjmy (sponzoring, dotace)

Rozpočet je plánován jako vyrovnaný, disponibilní přebytek z minulých let činí 12.710,75 Kč

Ing. Pešata  v dalším bodě jednání představuje Plán činnosti oddílu pěší turistiky na sezonu jaro-léto 2023. Vedoucí plánovaných akcí pak stručně seznamují členstvo s jednotlivými akcemi. Předseda OPT zve členy k účasti na autobusových zájezdech s příslibem přívětivých cen.

V dalším bodě jednání seznamuje předseda OPT přítomné s členskými povinnostmi pro rok 2023 a novou výší členských příspěvků do TJ, které jsou v kategorii 19 až 70 let „pro změnu“ opět vyšší….., v kategorii 71+ naštěstí zůstávají ve stejné výši.

Následuje Diskuze.

J. Šťastný – konstatuje, že do oddílové soutěže nachozených kilometrů zaslalo svoje výledky jen 10 členů, takže VOPT rozhodl o zrušení této oddílové soutěže. J.Šťastný potom přečetl výsledky jednotlivých členů, kteří svoje kilometry zapsali a zaslali.

M. Svatý – přednáší návrh VOPT na udělení čestného členství oddílu paní Martě  

                   Kněžkové. Návrh je přijat potleskem.

E. Macková – seznamuje VČS s nedobrou situací v turistickém oddíle TJ Praga, jehož členky se hojně účastní našich akcí. Pešata reaguje sdělením, že o situaci ví a je ve styku s několika členkami tohoto oddílu s tím, že jim zasílá naše programy a budeme tak usilovat o těsnější spolupráci s výhledem na event. přechod od našeho oddílu.

Další diskuzní příspěvky nejsou, proto předsedající diskuzi ukončuje.

Následuje Zpráva Mandátové komise, kterou přednesl Ing. Sova. Konstatuje, že bylo pozváno 61 členů, přítomno je 42 členů, což je 68,5 %, takže Výroční členská schůze je usnášení schopná.  

Volba delegátů na Konference TJ v roce 2023 – VČS OPT Kotva se usnesla, že pověří jmenováním delegátů výbor OPT, neboť nelze dopředu predikovat dispozice jednotlivých delegátů v uvedeném termínu.

Jakub Šťastný poté přednesl návrh na usnesení Výroční členské schůze OPT KOTVA Braník z.s. a dává o něm hlasovat. Návrh byl následně hlasováním jednomyslně přijat.

Na závěr předseda OPT Václav Pešata vyjádřil potěšení, že jsme se mohli zase sejít a popřál všem, abychom se mohli v plné síle a zdraví scházet na našich putováních naší krásnou zemí.

Po oficiálním ukončení schůze v 19.20 hodin je podáváno občerstvení z restaurace Kotva v Braníku. Je podáván řízek se šťouchanými bramborami. Poté se účastníci schůze rozcházejí k domovům 

 

V Praze, dne 6.3.2023                                              Zapsala :  JUDr. Pavla Svobodová

                                                                                 

Přílohy: Zpráva o činnosti OPT v roce 2022, Přehled akcí r.2022