Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z Výroční členské schůze OPT 2018

12. 2. 2018

Zápis z Výroční členské schůze OPT KOTVA Braník, konané dne 5.2.2018

Výroční členskou schůzi zahájil v 17.50 hodin předseda OPT Ing. Pešata. Uvítal přítomné a vyzval je k uctění památky zemřelých členů OPT Aleny Profousové, Oliny Havelkové, Mirka Martinů a Jirky Kudrny minutou ticha.

Poté seznámil plénum s návrhem VOPT na složení pracovního předsednictva VČS ve složení: Ing. Svatý(pověřen řízením VČS), Ing. Havelka, Ing. Pešata. Zapisovatelkou navrhuje Věru Kvardovou. Návrh byl jednomyslně přijat.

Ing. Svatý seznámil VČS s návrhem programu VČS dle Pozvánky a požádal o případné připomínky či doplnění. Jelikož se tak nestalo, vyzval přítomné k odsouhlasení. Program byl jednomyslně přijat.

Poté následovala volba pracovních komisí VČS. VČS odhlasovala volby komisí aklamací. Komise pak byly zvoleny v tomto složení:

komise mandátová: Ing. Vojta Jiří, Procházka Jiří, Pešatová Anna st.,

komise návrhová: Šťastný Jakub, JUDr. Svobodová Pavla, Ing. Brožek Jiří

Předseda výboru oddílu Ing. Pešata poté přednesl Zprávu o činnosti oddílu pěší turistiky TJ KOTVA Braník v roce 2017. Ve zprávě se ve stručnosti zmínil o opakujících se problémech, se kterými se oddíl potýká: úbytek členů, bohužel i odliv členů do 60 let, stárnutí členské základny,  nábor nových členů, který se nedaří a nezájem členské základny o práci ve výboru oddílu. Oživila se spolupráce s turistickým oddílem TJ Praga, kterému oddíl nabídl spoluúčast na našich akcích.

Vyzdvihl práci Jirky Havelky s organizováním tzv. Havelkových  střed pro seniory, které jsou pravidelně navštěvovány ustáleným  početným kádrem turistů a staly se základní aktivitou oddílu a které odvedl téměř všechny právě Jirka Havelka. V roce 2017 se konalo celkem 26 těchto akcí. Daří se organizace sobotních výletů ( v.r.2017 20 plánovaných a 47 neplánovaných), kde  účast na těchto turistických výletech vlakem či autobusy „třístovkami“, je vysoká.  Rovněž úspěšné byly autobusové zájezdy, které oddíl uspořádal 4. Ve zprávě dále předseda oddílu seznámil s kompletním výčtem akcí pořádaných oddílem v roce 2017 podle jejich zaměření. I přes zmíněné problémy oddíl  uspořádal v roce 2017 celkem 107 akcí, z toho 55 plánovaných a 52 dalších v nadplánu. Oddíl měl v průběhu roku 92 platících členů, k 31.12.2017 celkem 84 členů (úmrtí, odchody). Dále zpráva obsahovala stručný přehled o hospodaření oddílu v roce 2017. Konstatoval, že oddíl vykázal ke konci roku přebytek ve výši 28 000,--Kč

Ve své Zprávě předseda poděkoval všem vedoucím akcí za jejich obětavou práci, na vedení akcí se vystřídalo 19 lidí.

Po té popřál přítomným pevné zdraví a krásné zážitky na cestách s oddílem pěší turistiky.

Dalším bodem bylo seznámení s rozpočtem oddílu a plánem činnosti oddílu na rok 2018, přičemž vedoucí jednotlivých akcí plánovaných na období jaro-léto 2016 ve stručnosti seznámili přítomné s náplní jednotlivých akcí. Havelka seznámil s Plánem seniorských střed.

Předseda oddílu pak zopakoval výši členských příspěvků pro rok 2018 a 2019 a povinností platných pro rok 2018.

Následovala diskuze.

Pešata -  seznamuje VČS s návrhem kandidátů do výboru TJ : p.Ing. Vladimír Sova

                                                                                                   p. Karel Haláček

                                                                      do KK: pí. JUDr. Pavla Svobodová

                                                                                 pí. Anna Pešatová st.

                                                                                 p. Jakub Šťastný

plénum reaguje potleskem

Šťastný: seznamuje VČS se změnami, které při pravil VTJ od 1.1. 2018. Kopnstatuje, že se tak událo bez projednání s výbory oddílů a členstvem, bez možnosti diskuze a vyslovení výhrad či úprav. Z toho důvodu zpracoval VOPT Stanovisko ke změnám v TJ KOTVA Braník od 1.1.2018, které p.Šťastný přečetl. Stanovisko podrobně zpracovává výhrady VOPT k nařízeným změnám.

Svobodová -  hovořila o změně Stanov TJ KOTVA, které jsou nutné v souvislosti s novým Občanským zákoníkem a připomínkách VOPT k těmto novým Stanovám z hlediska odborného. Rovněž rozebrala a dovysvětlila některé aspekty obsažené ve Stanovisku VOPT. Konstatovala, že většinu připomínek VOPT k novým StanovámVTJ akceptoval, na zbylých trváme.

Sova – člen VTJ. Jako člen V TJ s mnohým nesouhlasí, leč jeho názor nerní brán v úvahu. Popisuje současnou praxi fungování VTJ. Obrací se na plénum s žádostí o pomoc, protože jak přiznává, sám ve VTJ nic nezmůže.

Dušek – označuje VOPT za lháře, neb dle jeho názoru Stanovisko obsahuje lži a nepravdy

Na výzvu Pešaty o příklad, uvádí kauzu klubovny OPT. Pešata ho upozorňuje, že tato kauza byla vyřešena s VTJ již před rokem a dnes o ni nepadlo jediné slovo. P. Dušek další případy lží neuvedl. Dále informuje o nutnosti vše pronajímat, vše má přinášet peníze. Na dotaz předsedy co přináší tyto peníze členům, když oddíly nejsou dotovány, p.Dušek informuje o stavu u lyžařů a vrtu na získání vody na Valšovkách. Dále vyzdvihuje práci VTJ (nově vybavené pokoje v ubytovně, hospoda atd.) a kdo to nevidí je prý ignorant. Pešata ho upozorňuje, že tohle nikdo přece nezpochybňuje. P. Dušek poté sděluje, že ač není člen VTJ, má na p.Sovu takové reference o jeho povaze, že by ho do výboru nechtěl. Pešata reaguje, že tu nejsme pro osobní napadání a tím diskuzní příspěvek p. Duška končí.

Tůmová – děkuje za podrobné informace o situaci v TJ

Kippovádotaz na pravomoci VTJ a VČS OPTodpovídá Pešata

Pešata – navrhuje jmenovat p. Jiřího Procházku čestným členem OPT

Následovalo vyhodnocení oddílové soutěže v nachozených kilometrech, které provedl místopředseda a jednatel OPT Jakub Šťastný

Zprávu mandátové komise přednesl její předseda J.Vojta: pozváno 84 členů, účast je 46 členů, což je 54,8 %. VČS je úsnášení se schopná.

Po tomto bodu následovala volba delegátů na Výroční konferenci TJ KOTVA, jejíž termín je  5.3.2018, kterou provedl Ing. Svatý

Klíčem 1:7 ke stavu v r.2017 byli zvoleni následující delegáti:                         

Benáčková Eva, Profous František, Svatý Miloš, Kvardová Věra, Havelka Jiří, Svobodová Pavla, Šťastný Jakub, Pešata Václav st., Procházka Jiří,.Macková Eva, Pešatová Anna st., Škodová Marta, Haláček Karel

Náhradníci : budou vybráni dle nutnosti, Havelková Blanka, Kroupová Věra, Kroupa Jaroslav, Antoš Josef, Pešata Václav ml.

Předsedkyně  Návrhové komise Svobodová přednesla návrh na usnesení VČS OPT KOTVA Braník, konané dne 5.2.2018. Návrh byl odsouhlasen, 1 hlas se zdržel, takže usnesení vstoupilo v platnost.

Závěr VČS provedl předseda OPT Ing. Pešata. Zhodnotil průběh VČS, poděkoval za účast a popřál všem pevné zdraví a krásné společné zážitky na našich cestách.

V Praze, dne 5.2.2018

Zapsala : Kvardová