Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z Výroční členské schůze OPT 2017

19. 2. 2017

Zápis z Výroční členské schůze OPT KOTVA Braník, konané dne 13.2.2017

Výroční členskou schůzi zahájil v 17.50 hodin předseda OPT Ing. Pešata. Uvítal přítomné a vyzval je k uctění památky zemřelé členky OPT Aleny Profousové minutou ticha.

Poté seznámil plénum s návrhem VOPT na složení pracovního předsednictva VČS ve složení: Ing. Svatý(pověřen řízením VČS), Ing. Havelka, Ing. Pešata. Zapisovatelkou navrhuje JUDr. Pavlu Svobodovou. Návrh byl jednomyslně přijat.

Ing. Svatý seznámil VČS s návrhem programu VČS dle Pozvánky a požádal o případné připomínky či doplnění. Jelikož se tak nestalo, vyzval přítomné k odsouhlasení. Program byl jednomyslně přijat.

Poté následovala volba pracovních komisí VČS. VČS odhlasovala volby komisí aklamací. Komise pak byly zvoleny v tomto složení:

komise mandátová: Ing. Vojta Jiří, Procházka Jiří, Pešatová Anna st., Kudrna Jiří

komise návrhová: Šťastný Jakub, JUDr. Svobodová Pavla, Ing. Antoš Josef

Předseda výboru oddílu Ing. Pešata poté přednesl Zprávu o činnosti oddílu pěší turistiky TJ KOTVA Braník v roce 2016. Ve zprávě se ve stručnosti zmínil o opakujících se problémech, se kterými se oddíl potýká: úbytek členů, bohužel i odliv členů do 60 let, stárnutí členské základny,  nábor nových členů, který se nedaří a nezájem členské základny o práci ve výboru oddílu. Naopak se zadrhla spolupráce s turistickým oddílem TJ Praga, kterému oddíl nabídl spoluúčast na našich akcích.

Dále informoval VČS o situaci kolem stížnosti seniorů na obsazování pěšácké klubovny a Otevřeném dopisu Výboru OPT na adresu Výboru TJ, který se týkal jednak dříve zmíněné stížnosti, jednak problémů s činností OPT v loděnici v Braníku a TJ. Na Otevřený dopis reagoval odpovědí předseda TJ Ing.Laník a VOPT tak považuje problém v této době za uzavřený.

Vyzdvihl práci Jirky Havelky s organizováním tzv. Havelkových  střed pro seniory, které jsou pravidelně navštěvovány ustáleným  početným kádrem turistů a staly se základní aktivitou oddílu a které odvedl téměř všechny právě Jirka Havelka. V roce 2016 se konalo celkem 28 těchto akcí. Daří se organizace sobotních výletů ( v.r.2016 21plánovaných a 38 neplánovaných), kde  účast na těchto turistických výletech vlakem či autobusy „třístovkami“, je vysoká.  Rovněž úspěšné byly autobusové zájezdy, který oddíl uspořádal 5. Ve zprávě dále předseda oddílu seznámil s kompletním výčtem akcí pořádaných oddílem v roce 2016 podle jejich zaměření. I přes zmíněné problémy oddíl  uspořádal v roce 2016 celkem 95 akcí, z toho 57 plánovaných a 38 dalších v nadplánu. Oddíl měl k 31.12.2016 celkem 94 členů. Dále zpráva obsahovala stručný přehled o hospodaření oddílu v roce 2016. Konstatoval, že oddíl vykázal ke konci roku přebytek ve výši 16 797,--Kč

Ve své Zprávě předseda poděkoval všem vedoucím akcí za jejich obětavou práci, na vedení akcí se vystřídalo 23 lidí.

Po té popřál přítomným pevné zdraví a krásné zážitky na cestách s oddílem pěší turistiky.

Dalším bodem bylo seznámení s rozpočtem oddílu a plánem činnosti oddílu na rok 2017, přičemž vedoucí jednotlivých akcí plánovaných na období jaro-léto 2016 ve stručnosti seznámili přítomné s náplní jednotlivých akcí.

Předseda oddílu pak zopakoval výši členských příspěvků pro rok 2017 a 2018 a povinností platných pro rok 2017.

Následovala diskuze.

Arnoldová – navrhuje zvýšení členského příspěvku do OPT na 150,--

Pešata – reaguje : dosavadních 120,--Kč vyhovuje – viz hospodaření oddílu a dále mimo lyžařů má OPT nejvyšší členské příspěvky v rámci TJ

Pešata – přednáší návrh VOPT na zproštění členů OPT brigádní povinnosti v loděnici v Braníku.

Povinných členů je 7, vůbec nenavštěvují areál, platí příspěvky do TJ bez jakékoli protihodnoty. Jedná se o pracovně vytížené členy, mnohdy mimo republiku, lze očekávat neodpracování brigádní povinnosti a penalizaci dalších 1 250,--Kč a jejich odchod z OPT a TJ. Podrobné písemné zdůvodnění bude uvedeno v Zápisu ze schůze VOPT č.2/2017

Dušek – dotaz zda jsou či nejsou nové stanovy, které měly být ze zákona odsouhlaseny k 1.1.17

Vojta – Stanovy existují na Googlu, ale nejsou schváleny

Sova – ve VTJ se se důležité věci neprojednávají, údajně ke starému znění stanov bylo dopsány „z.s.“ a na jaře se mají schvalovat nové

Vojta – přednesl pozvánku OLT na 19.3. na běžkový výlet na polskou stranu Jizerek

Dušek – nabídka zájezdu do Dolomit, červencové svátky, bydlení ve stanech v kempu na 6 dnů, pořádá OLT

na VČS OOPT se dostavil předseda TJ Ing.Laník

Laník – do zač.r.2016 jsme upravili název TJ.staré stanovy se změněným názvem, do konce r.2017 budou ve stavu, aby se mohly podat. Žádá o spolupráci na této činnosti. 

Svatý konstatuje, že nikdo další se do diskuze nehlásí a proto vyzývá předsedu Mandátové komise, aby přednesl  zprávu.

Následovalo vyhodnocení oddílové soutěže v nachozených kilometrech, které provedl místopředseda a jednatel OPT Jakub Šťastný

Zprávu mandátové komise přednesl její předseda J.Vojta: pozváno 95 členů, účast je 51 členů, což je 53,6 %. VČS je usnášení se schopná.

Po tomto bodu následovala volba delegátů na Výroční konferenci TJ KOTVA, jejíž termín je  27.3.2017, kterou provedl Ing. Svatý

Klíčem 1:7 ke stavu k 31.12.16 byli zvoleni následující delegáti:                         

Martinů Miroslav, Profous František, Svatý Miloš, Kvardová Věra, Havelka Jiří, Svobodová Pavla, Šťastný Jakub, Pešata Václav st., Procházka Jiří,.Macková Eva, Pešatová Anna st., Škodová Marta, Antoš Josef, Haláček Karel

Náhradníci : budou vybráni dle nutnosti

Předseda návrhové komise Šťastný přednesl návrhy na hlasování :

1) návrh na zvýšení členských příspěvků v r.2018 na 150,--Kč  - návrh nebyl přijat

2) návrh na zproštění brigádní povinnosti pro členy OPT a pověření VOPT k předložení VTJ – návrh byl přijat

Předseda Návrhové komise J. Šťastný přednesl návrh na usnesení VČS OPT KOTVA Braní, konané dne 13.2.2017. Návrh byl odsouhlasen (1 hlas se zdržel), takže usnesení vstoupilo v platnost.

Závěr VČS provedl předseda OPT Ing. Pešata. Zhodnotil průběh VČS, poděkoval za účast a popřál všem pevné zdraví a krásné společné zážitky na našich cestách.

V Praze, dne 13.2.2017

Zapsala : Svobodová