Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis a usnesení VČS OPT

17. 2. 2015

Zápis z Výroční členské schůze OPT KOTVA Braník, konané dne 9.2.2015

Výroční členskou schůzi zahájil v 17.45 hodin předseda OPT Ing. Pešata. Uvítal přítomné a vyzval je k uctění památky, v roce 2014 zemřelého dlouholetého předsedy TJ a člena výboru OPT Ing. Mirka Rudiše, minutou ticha. Poté seznámil plénum s návrhem VOPT na složení pracovního předsednictva VČS ve složení: Ing. Svatý(pověřen řízením VČS), Ing. Havelka, Ing. Pešata. Zapisovatelkou navrhuje Věru Kvardovou. Návrh byl jednomyslně přijat.

Ing. Svatý seznámil VČS s návrhem programu VČS dle Pozvánky a požádal o případné připomínky či doplnění. Jelikož se tak nestalo, vyzval přítomné k odsouhlasení. Program byl jednomyslně přijat.

Poté následovala volba pracovních komisí VČS. VČS odhlasovala volby komisí aklamací. Komise pak byly zvoleny v tomto složení:

komise mandátová: Ing. Vojta Jiří, Ing. Brožek Jiří, Dr. Fochová Daiela

komise návrhová: Šťastný Jakub, Dr. Svobodová Pavla, Pešatová Anna st.

Předseda výboru oddílu Ing. Pešata poté přednesl obsáhlou Zprávu o činnosti oddílu pěší turistiky TJ KOTVA Braník v roce 2014. Ve zprávě se zmínil o opakujících se problémech, se kterými se oddíl potýká: výrazný úbytek členů, bohužel i odliv členů do 60 let jednak z důvodů široké nabídky atraktivnějších sportů pro mladší generaci, ale i z důvodu výše příspěvků do TJ bez adekvátních služeb, nově i nátlak na vyklizení oddílové klubovny, která je jedinou službou, kterou členové OPT od TJ mají, stárnutí členské základny, hospodářská krize, projevující se šetřením peněžních prostředků členy, nábor nových členů, který se nedaří a jistá nekázeň našich členů při přihlašování na akce oddílu, což způsobilo zrušení 1 autobusového zájezdu. Příliš se nedaří spolupráce s turistickým oddílem TJ Praga, kterému oddíl nabídl spoluúčast na našich akcích. Přesto díky hostům a nečlenům našeho oddílu se tak tyto akce mohou uskutečnit. Naopak se velmi daří účast na sobotních turistických výletech vlakem či autobusy „třístovkami“, které mají vysokou navštěvovanost. Vyzdvihl práci Jirky Havelky s organizováním tzv. Havelkových  střed pro seniory, které jsou pravidelně navštěvovány ustáleným  početným kádrem turistů a staly se další základní aktivitou oddílu. V roce 2014 se konalo celkem 27 těchto akcí. Ve zprávě dále předseda oddílu seznámil s výčtem akcí pořádaných oddílem v roce 2014 podle jejich zaměření. I přes zmíněné problémy oddíl  uspořádal v roce 2014 celkem 113 akcí, z toho 61 plánovaných a 52 dalších v nadplánu, což je poměrně o dost více než v roce minulém. Dále zpráva obsahovala stručný přehled o hospodaření oddílu v roce 2014. Konstatoval, že oddíl vykázal ke konci roku přebytek ve výši cca

5 tis. Kč. V závěru své Zprávy předseda poděkoval všem vedoucím akcí za jejich obětavou práci.

Dalším bodem bylo seznámení s plánem činnosti oddílu na rok 2015, přičemž vedoucí jednotlivých akcí plánovaných na období jaro-léto 2015 ve stručnosti seznámili přítomné s náplní jednotlivých akcí.

Předseda oddílu pak zopakoval výši členských příspěvků pro rok 2015 a 2016 a povinností platných pro rok 2015.

Následovala diskuze.

Pýchová – k rozšíření brigádní povinnosti a zvýšení poplatků za neodpracované hodiny : je bezpodmínečně nutno brigády organizačně zajistit jednak vedením brigády, jednak smysluplností brigádní práce

Šťastný – k brigádám a členským příspěvkům : žádný zákon ani vyhláška neobsahuje povinnost vázat tyto povinnosti na odchod do důchodu dle zákona. Senioři nad 60 let již penzum práce pro TJ odvedli ve svých produktivních létech a nelze je trestat dalšími povinnostmi, jakož i zvyšováním příspěvků do TJ. Přimlouval by se za snížení brigádní povinnosti na 3 hodiny, ale smysluplné práce.

Dušek – k brigádám : plně souhlasí s předřečníky, aby brigády měly smysl, musí být dobře zorganizovány a práce mají být opravdu potřebné. Pokud se týká výše příspěvků oponuje předchozímu řečníku a vázal by je na výši příjmu člena. Domnívá se, že dřívější výše členských příspěvků byly vázány na odchod do důchodu dle tehdejších zákonů.

Pešata – k výši příspěvků : výše příspěvků nebyla vázána na odchod do důchodu.  Svědčí o tom stejný věk mužů a žen pro seniorskou kategorii, což u odchodu do důchodu není dosud. Ženy odcházejí do důchodu přece jen stále dříve. Věk 60 let byl považován za určitý předěl, kdy člen již poněkud polevuje v aktivitách a již tolik nevyužívá služeb a možností, které skýtá TJ. Rovněž se mělo za to, že člen dosahující 60 let již odvedl svoje penzum práce pro TJ, jakož ji i podpořil finančně členskými příspěvky. Rovněž připomněl, že dost lidí po 60. roce věku má poměrně značné problémy se zaměstnáním  a dost jich je nezaměstnaných a  v předčasném důchodu. O zdravotních obtížích nemluvě. U návrhu Duška vidí problém v prokazovaní výše příjmu-snad daňovým přiznáním ?, na což má právo jen Finanční úřad a rovněž i předkládání důchodového výměru se jeví jako nevkusné. 

Svobodová – k hranici 60 let : jedná se opravdu o předěl a bylo to tak vždy v minulosti chápáno. Jednalo se o dlouholeté členy, kteří již měli svoje velmi aktivní léta za sebou, kdy u většiny z nich se  jejich aktivita pozvolna snižuje a tudíž tím i nároky na odpovídající čerpání služeb jednoty. TJ by o ně měla samozřejmě stát dál a umožnit jim důstojné stáří v prostředí, které mají rádi. Tito lidé v minulosti většinou pak působili jako funkcionáři buď v TJ, nebo v oddílech, neboť chtějí být stále své TJ co platní.

Šťastný – ke ztrátě klubovny v současné kuchyňce : VTJ ji navrhuje předělat buď na ubytovací pokoj, nebo na kuchyňku pro hosty ubytovny. OPT byl nabídnut prostor bývalé Sevy, kde je naprosto špatný přístup příkrým svahem. V minulosti již zde OPT klubovnu mělo, ale došlo tu k několika úrazům. Tyto úvahy byly představiteli TJ sděleny neoficiálně předsedovi a jednateli OPT.

Dušek – ke klubovně: OPT má morální právo na vlastní klubovnu, neboť představuje spojení s TJ. Současně stahuje svůj návrh na výši příspěvků dle výše příjmu.

Pešata – ke klubovně: upozorňuje na to, že před časem byla ve 2. patře budovy jedna místnost jako kuchyňka a brzy to skončilo, neboť se v poměrně krátkém času změnila v pajzl, který nikdo nechtěl uklízet a byly stížnosti na hluk po nocích. Proto byly vařiče umístěny na chodbu a tím zajištěno případné vaření hostů. Navíc si nedovede přestavit, kterak z přízemí si někdo ponese ohřáté potraviny do 1. a 2. patra. Bude konzumovat v kuchyňce a jsme zase tam co před léty. K argumentu, že každá místnost musí vydělávat jen dodává, že na ni vydělávají členské příspěvky do TJ od členů OPT, neboť nic jiného TJ oddílu neposkytuje.

Arnoldová – dotazuje se zda ostatní oddíly mají svoji klubovnu. Odpověděl Pešata

Šťastný – členská základna : vzhledem k problémům s náborem nových členů, rozhodl se VOPT o akci dovnitř TJ KOTVA, kdy oslovil členy ostatních oddílů T, zda by něchtěli rozšířit svoje členství o OPT a současně jim byl mailem rozeslán plán akcí OPT.

Martinů – KČT : informoval o výhodách členství v KČT a nabídl možnost členství v KČT Karlov. Členstvím lze získat slevy na průkazky na vlak, na mapy a na časopis Turista a ubytování v různých turistických zařízeních.  

Následovalo vyhodnocení oddílové soutěže v nachozených kilometrech, které provedl místopředseda a jednatel OPT Jakub Šťastný

Zpráva mandátové komise: předseda komise Ing. Vojta oznámil, že z 94 pozvaných členů je přítomno 48, což je 51,06 %. Schůze je tedy usnášení se schopná.

Po tomto bodu následovala volba delegátů na Výroční konferenci TJ KOTVA, jejíž termín je  20.4.2015.

Klíčem 1:7 ke stavu k 31.12.14 byli zvoleni následující delegáti:                         

Martinů Miroslav, Profous František, Svatý Miloš, Kvardová Věra, Havelka Jiří, Svobodová Pavla, Šťastný Jakub, Pešata Václav st., Procházka Jiří,.Benáčková Eva., Pešatová Anna st., Dušek Jan, Paduánová Zora, Škodová Marta 

Náhradníci : Vachtlová Eva, Marešová Alena, Baťová Jaroslava, Pešata Václav ml., Kněžková Marta,  Šimková Helena, Dohnalová Marta

Předseda návrhové komise Šťastný přednesl návrh na usnesení VČS OPT KOTVA Braník konané dne 9.2.2015. Návrh byl odsouhlasen  jednomyslně, takže vstoupil v platnost.

Závěr VČS provedl předseda OPT Ing. Pešata. Zhodnotil průběh VČS, poděkoval za účast a popřál všem pevné zdraví a krásné společné zážitky na našich cestách.

V Praze, dne 9.2.2015

Zapsala : Kvardová

Zápis VČS OPT 2015

Usnesení VČS OPT 2015