Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis výboru TJ Kotva

16. 12. 2016

OTEVŘENÝ DOPIS VÝBORU ODDÍLU PĚŠÍ TURISTIKY TJ KOTVA BRANÍK

Vážení členové výboru TJ KOTVA BRANÍK,

pod tlakem narůstajících problémů a na žádost seniorů našeho oddílu jsme rozhodli obrátit se na Vás formou tohoto otevřeného dopisu.

Výbor OPT obdržel 3.12.2016 stížnost 22 účastníků schůzky seniorů dne 30.11.2016, která je nedílnou položkou podzimní části plánu. Toto pravidelné setkání se koná v loděnici každoročně poslední podzimní středu a její náplní je vyhodnocení a posouzení úspěšnosti jednotlivých uskutečněných akcí. V letošním roce poprvé za trvání činnosti OPT došlo k vyhoštění z naší tradiční klubovny s tím, že jsou tam umístěny postele pro přespávání "nějakých" nocležníků. Tento záměr o využití klubovny nebyl nikomu z OPT oznámen, přestože požadavek na uvolnění kuchyňky (klubovna OPT) byl uplatněn v Zápisu č.9/2016, bod 52/16 z jednání výboru OPT ze dne 7.11.2016 a potvrzen v Zápisu č.17/2016, bod 4/17 z jednání výboru TJ Kotva Braník dne 14.11.2016 (v tomto zápisu bylo chybně citováno označení bodu 56/16 místo správného 52/16). O skutečnosti, že nebudeme moci využít klubovnu OPT, jsme se dozvěděli pouze náhodou čtyři dny před plánovanou akcí seniorů.  To nám velmi zkomplikovalo situaci i s ohledem na to, že ve stejném termínu byla plánována zároveň schůzka jubilantů "kulaťáků".  Setkání mohlo nouzově proběhnout pouze v málo vyhovujícím prostoru restaurace, díky jednání seniorů a ochotě personálu.

Tento případ obsazení klubovny OPT není ojedinělý, což dokládají předcházející zkušenosti z konání posledních tří schůzí VOPT, které probíhají pravidelně první pondělí v měsíci. V říjnu jsme se do naší klubovny vůbec nedostali, o této situaci jsme informovali v Zápisu č.8/2016, bod 47/17 z jednání výboru OPT ze dne 3.10.2016, výbor TJ reagoval v Zápisu č.15/2016, bod 6/15 z jednání výboru TJ Kotva Braník dne 10.10.2016 textem "Omlouváme se, ale došlo k administrativní chybě. Příště budeme informovat". Nicméně v listopadu se po důrazné urgenci schůze OPT sice v "kuchyňce" konala, ale až po donesení židlí a v přítomností dvou ne příliš čistých pelechů, což svědčilo o tom, že se klubovna i nadále užívá jako ubytovací prostor. Tuto domněnku také plně potvrdila skutečnost z nemožnosti uskutečnit schůzku seniorů OPT dne 30.11.2016, popsaná výše. O pokračujícím obsazování klubovny svědčí i poznatky z poslední doby. Na schůzi výboru OPT dne 5.12.2016 po urgentní žádosti předsedy OPT na předsedu TJ byly sice "pelechy" vyklizeny a nastěhovány židle (byť v nedostatečném počtu), ale lednička a skříňky kuchyňské linky byly naplněné osobními věcmi, což znovu podalo důkaz o přebývání "nějakého" nocležníka. Podle zjištění dne 12.12.2016 se skutečně potvrdilo, že klubovna je opět provozována jako noclehárna,i když válenda i osobní věci jsou údajně připraveny k vystěhování. Musíme konstatovat, že přitom nevíme, kdo je v současné době za ubytování v TJ KOTVA Braník zodpovědný. Byli bychom rádi, aby nám příkazy k užívání klubovny OPT nedávala pro nás neznámá osoba.

Dále jsme se dozvěděli, že klubovna má být probourána a spojena s vedlejší kanceláří
a tím de facto zrušena. Rádi bychom připomněli, že OPT je řádným členem TJ KOTVA.
V letošním roce jsme důstojně oslavili 90. výročí založení TJ KOTVA Braník a současně 60. výročí vzniku Oddílu pěší turistiky, působícího jako samostatný oddíl v rámci TJ KOTVA, do něhož přešli především starší členové zejména z řad vodáků, kteří chtěli nadále pokračovat ve svých sportovních aktivitách, ale jejich zdravotní stav a věk jim už dovoloval jen sporadicky sednout do lodi, případně jim to neumožnil vůbec. Tito členové v minulosti věnovali svému klubu jednak mnoho brigádnických hodin a v poměrně velkém počtu se podíleli na správě a řízení oddílů a TJ v dobrovolných funkcích. V OPT
jsou tak organizováni dlouhodobí a řádně platící členové, kteří si určitě nezaslouží zmiňované jednání a přehlížení. Pro jejich činnost je důležitou spojnicí právě klubovna.

Obecně se tedy situace a postavení člena TJ, nejen oddílu OPT, v loděnici zhoršuje. Členské zázemí je postupně „otesáváno“ ve jménu ubytovacích kapacit a jiných pronájmů (šatny, oddílové klubovny), velká klubovna, která vždy sloužila jen členům TJ, přestala existovat a máme trenažerovnu sloužící cizím sportovcům!!! Tato situace je důvodem, proč si stále větší počet členů OPT klade otázky: „proč jsme členy TJ Kotva, proč zde platíme příspěvky, když tu nakonec nemůžeme ani do své klubovny?“

S politováním musíme konstatovat, že ve vztahu OPT a VTJ existují kromě kauzy „klubovna“ i další skutečnosti, které nás zneklidňují, a to v oblasti účetnictví. Na OPT byly v letošním roce účtovány náklady bez vědomí a bez podpisu odpovědného člena VOPT, viz dlouhodobě se vlekoucí problém s částkou 1.600,-Kč za občerstvení na neexistující „akci“ OPT z restaurace v Kotvě. Občerstvení jsme si neobjednali ani nespotřebovali, žádnou akci jsme v uvedených termínech v loděnici nepořádali, přesto již několik měsíců bez úspěchu jednáme o nápravě.

Domníváme se, že tento stav je důsledkem „informačního prázdna“, které panuje ve vztahu VTJ k oddílům. Oddíly nejsou informovány o stavu financí, investičních akcí, nedostávají pravidelné čtvrtletní přehledy o hospodaření, jak bývalo samozřejmostí. Zápisy z jednání VTJ jsou zcela bezobsažné, komunikace VTJ se členy je nulová, naopak není zájem komunikovat ze strany VTJ. Veškerá komunikace se zúžila jen na elektronickou formu, avšak nemalá část členů je zcela mimo, ať již z důvodů subjektivních nebo formálních. Příkladem je letošní konferencí avizovaná změna Stanov TJ, jejíž návrh je uložen kdesi na Googlu, avšak přístupová hesla nikdo nezná!!!

Odvoláváme se na výše uvedené závažné skutečnosti, které vyvolávají pochybnosti nad řízením a fungováním provozu v TJ Kotva a požadujeme:

•       Omluvu za jednání ze strany VTJ v kauze „klubovna OPT“ ze dne 30.11.2016

•       Vyjmout oddílovou klubovnu OPT z ubytovacích kapacit, a to bez výjimky

•       Zveřejnit systém provozování ubytovacích služeb včetně struktury řízení a odpovědnosti

•       Zveřejnit postoj a budoucí záměry VTJ ve vztahu k OPT

 

Praha, 15. 12. 2016

 

Za VOPT TJ Kotva Braník: Václav Pešata, předseda oddílu

                                           Jakub Šťastný, místopředseda oddílu

                                           Miloš Svatý, místopředseda oddílu

                                           Pavla Svobodová, propagace, cvičitel

 

 

Příloha: Stížnost 22 účastníků společenské akce OPT ze dne 30. 11. 2016

 

Dovolujeme si Vám zaslat stížnost na jednání výboru TJ Kotva Braník.

Senioři OPT mají plán výletů, který je součástí plánů akcí OPT. Poslední položkou našeho plánu je setkání účastníků pravidelně poslední podzimní a poslední jarní středu v loděnici, jako součást vyhodnocení a úspěšnosti jednotlivých uskutečněných akcí.

V letošním roce poprvé za trvání činnosti OPT došlo k vyhoštění z naší tradiční klubovny s tím, že jsou tam umístěny postele pro přespávání "nějakých" nocležníků. Tento záměr o využití klubovny nebyl nikomu z OPT oznámen, přestože požadavek na uvolnění kuchyňky (klubovna OPT) byl dán zápisem jednání výboru OPT 7. 11. 2016.  Není nám známo, zda se jedná o záměr výboru, nebo něčí soukromou aktivitu a zda je využití těchto prostor nějak zpoplatněno.

O této skutečnosti jsme se dozvěděli pouze náhodou čtyři dny před plánovanou akcí seniorů.  To nám velmi zkomplikovalo situaci i s ohledem na to, že ve stejném termínu byla plánována zároveň schůzka jubilantů "kulaťáků".  Setkání mohlo nouzově proběhnout pouze v málo vyhovujícím prostoru restaurace, díky jednání seniorů a ochotě personálu.

Zdůrazňujeme, že všichni účastníci plánovaných akcí jsou dlouhodobými a řádně platícími členy oddílu pěší turistiky a nezaslouží si takovéto jednání - přehlížení.

S tímto dopisem souhlasí všech 22 účastníků schůzky seniorů ze dne 30. 11. 2016.

                                                       Garant schůzky seniorů  "středáků "     Havelka