Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezdy OPT do Itálie - Valle d´Aosta

17. 3. 2016

Zájezdy OPT do Itálie – Valle d’Aosta

Oddíl pěší turistiky pořádal v letech 1996, 1997 a 2007 zájezd do italských Alp do Valle d’Aosta. Toto území je na severozápadě Itálie, u hranic s Francií a Švýcarskem. Zajímavé je, že v této oblasti se mluví kromě italštiny také francouzsky.

Zájezd zajišťoval Jirka Třešňák, který zařídil ubytování v kempu Sarre poblíž města Aosta. Bydlelo se v bungalovech, případně v karavanech, někteří také ve stanu. Jirka Třešňák se Zdeňkem Mackem vypracovali program zájezdu. Byly to pěší túry v širším okolí Sarre. Jelo se většinou autobusem do výchozího místa túry.

Cesta z Prahy do Aosty je zajímavá, jelo se přes Lichtenštejnsko, potom Švýcarskem kolem města Chur, údolím Zadního Rýna k tunelu San Bernardino, do kantonu Ticino. Zde jsme navštívili hlavní město kantonu Bellinzona a zdejší památku, hrad Castello Grande ze 13. století. Potom přes Lugano, kolem měst Milano, Novara, Ivrea přes město Aosta do kempu Sarre.

Navštívili jsme Cervinii, odtud lanovkou na Plateau Rosa na hranici se Švýcarskem, někteří z nás vylezli na Breithorn, také na Klein Matterhorn, kde je v masivu této hory restaurace. Dále to bylo středisko Courmayer, odkud jsme jeli kabinovou lanovkou na Punte Helbronner, kde navazuje gondolová lanovka na Augille du Midi. Odtud vede také lanovka na druhou stranu do Chamonix. Z Augille du Midi je pěkný rozhled na okolní hory, hlavně na masiv Mont Blancu, a na druhou stranu přes Chamonix na hřeben Brevant.

Další výlet byl k masivu Grand Paradiso, na chatu Vittorio Emanuelle. Měli jsme v úmyslu výstup na Grand Paradiso, pokusili jsme se o to dvakrát, ale jednou vzhledem ke špatnému počasí, podruhé zase ke stavu terénu jsme zde neuspěli. Také jsme navštívili město Aosta, kde je mnoho římských památek, a v okolí několik zámků.

Domů jsme jeli tunelem pod Mont Blancem, přes Chamonix, kde jsme měli zastávku na prohlídku města, a dál do Švýcarska, kolem Ženevského jezera, přes Curych, se zastávkou v hlavním městě Lichtenštejnska Vaduzu, a přes Rakousko do Prahy.

Jirka Vojta

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář