Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rychlebské hory - červen 2013

21. 10. 2013

Zájezd skupiny VHT v červnu 2013 do Rychlebských hor

 

Začátkem června 2013 uspořádala skupiny VHT zájezd do poměrně neznámé oblasti Česka – Rychlebských hor. Jeli jsme Peugeotem. Rychlebské hory se nacházejí v severozápadním konci Slezska poblíž města Javorník na hranici s Kladskem. Vedoucím zájezdu byl Mirek Martinů, který zajistil ubytování v osadě Zálesí u Javorníku. Je to odlehlé místo na konci silnice 3. třídy, není zde ani český mobilní signál, občas se objeví signál z Polska. Jeli jsme přes polské území (Kladsko, Zloty Stok, Pačkov), protože cesta tímto směrem je asi o 90 km kratší, než kdybychom jeli jen po českém území přes Králíky a Lipovou Lázně. Ubytováni jsme byli v pěkné horské chatě. Podle informace majitelky chaty byl v těchto místech v 50. a 60. letech důl na uranovou rudu. Nevýhodou této osady je, že zde není hospoda, nejbližší je ve vesnici Travná, je to cca 7 km, nebo v Javorníku, a to je také 7 km.

Na programu jsme měli několik pěkných výletů. První den nebylo zrovna pěkné počasí, šli jsme ze Zálesí po hraniční cestě a potom do údolí Račího potoka ke zřícenině hradu Rychleby a zpět do Zálesí. Na další túru jsme jeli Peugeotem ze Zálesí přes Landecké sedlo do Polska. Tam túra vedla ze Starého Gieraltowa přes vrchol hory Czernica do Nového Gieraltova a zpět přes lázně Landek Zdroj autem do Zálesí. Počasí také nebylo příliš hezké, ale nezmokli jsme. Třetí den bylo už hezky, jeli jsme autem zase na Landecké sedlo, a odtud po hranici na Borůvkovou horu, kde je rozhledna, postavená v roce 2006. Z ní je velmi pěkný rozhled, za příznivého počasí je odtud možno vidět Krkonoše, pochopitelně Jeseníky, Orlické hory a také Beskydy. Za zvlášť příznivých okolností prý také Tatry. Ovšem v našem případě nebyla příliš dobrá viditelnost. Z Borůvkové hory cesta pokračovala do Javorníku, odtud autem do hospody v Travné a zpět do Zálesí.

Další den bylo také hezky, jeli jsme autem do Nýznerova a odtud k vodopádům Stříbrného potoka. Zde jsme se rozdělili na dvě skupiny, jedna šla dlouhou túru přes sedlo Peklo a dále po hranici přes Kovadlinu na vrchol hory Smrk a zpět k vodopádům. Druhá skupina si udělala okruh v údolí Stříbrného potoka. Z Nýznerova jsme se ještě jeli podívat k bývalému lomu Rampa, kde se dříve dobývala žula. Odtud jsme zajeli do vesnice Žulová, kde jsme si udělali posezení v místní hospodě (měli zde dobře vychlazené pivo a hezkou a ochotnou servírku). V hospodě jsme přečkali silnou bouřku s pořádným lijákem. Předposlední den byla na programu kulturně poznávací činnost. Jeli jsme do Polska nejprve k Otmuchovskému jezeru. Koupání nebylo, bylo pod mrakem a poměrně chladno. Pokračovali jsme do města Otmuchow, které jsme si prohlédli. Pak jsme jeli k dalšímu jezeru, je to Niské jezero. Obě jezera jsou přehrady na řece Kladská Nisa. Chtěli jsme ještě navštívit město Nysa, ale tam jsme marně hledali neplacené parkoviště (neměli jsme zloté), a tak jsme návštěvu Nysy vynechali.

Poslední den už jsme jeli do Prahy. Cestou jsme se zastavili v městě Kladsko, které je velmi zajímavé. Do roku 1742 patřilo k českému království, potom až do roku 1945 nejdříve Prusku a pak Německu. Od roku 1945 Kladsko patří Polsku. Nad městem je pevnost, a v městě je starý most před Kladskou Nisu, který trochu připomíná Karlův most. Zajímavostí je deska na radnici, kde je nápis, že Kladsko bylo v roce 1945 navráceno Polsku, což je de facto falšování dějin, protože před rokem 1945 Kladsko Polsku nikdy nepatřilo. Po prohlídce Kladska jsme už jeli rovnou do Prahy. Zájezd se nám líbil, poznali jsme zajímavou oblast, která není moc známá.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rychlebské hory - červen 2013

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář