Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakouské Alpy 2006

31. 8. 2006

Zájezd OPT do rakouských Alp v roce 2006

V letošním roce uspořádal OPT zájezd do Alp. Zájezd vedli členové OPT J.Vojta, M.Martinů a V.Sabová. Bylo to do Sankt Jakobu ve východním Tyrolsku do ubytovny Barmer Haus, která patří německému Alpenvereinu. Na tomto místě jsme byli již potřetí, přesto byl o zájezd mezi členy OPT velký zájem. Ubytování v Barmer Hausu pro nás bylo výhodné také vzhledem ke slevě, kterou svým členům poskytují všechny alpské spolky nejen v Rakousku, ale ve všech alpských zemích. (V našem oddíle jsou 3 členové rakouského Alpenvereinu). Městečko Sankt Jakob je v údolí Defereggental v blízkosti národního parku Vysoké Taury (Hohe Tauern) ve výšce 1360 m.

I když jsme zde byli už potřetí, náš člen Zdeněk Mack nám připravil další možnosti túr a také jsme si zopakovali některé zvláště pěkné túry z minulých let, jako např. ze sedla Staller Sattel na rakousko-italské hranici na vrchol Rote Wand (2815 m), který je už na italském území. Nejzdatnější skupina našich členů uskutečnila poměrně náročný přechod přes Barmer hütte (to je také chata německého Alpenvereinu, ale ve výšce 2610 m. Další takovou náročnější túrou byl pod vrchol Lasörlingu do výšky asi 2900 m přes vysokohorskou chatu Lasörling hütte.

Jeden z nejhezčích výletů byl od horní stanice lanovky z Mattrei vyhlídkovou cestou k chatě- Kals-Mattrei-Torl haus a dále na Kaiser höhe, odkud je pěkný výhled na nejvyšší horu Vysokých Taur a celého Rakouska Grossglockner (3979 m). Chtěli jsme odtud pokračovat na vrchol Blauspitze (2575 m), ale z časových důvodů jsme výstup letos neuskutečnili. Další zajímavou túrou byl přechod ze Ströden přes Neue Reichenberger hütte do Sankt Jakoba nebo ze Ströden k vodopádu Umbalfalle, případně po vyhlídkové cestě Blumenweg nad Sankt Jakobem k chatě Seespitzhütte a zpět do St.Jakoba.

Jeden ze dnů bylo opravdu špatné počasí a tak jsme jeli autobusem na prohlídku města Lienz, které leží na soutoku řek Isel a Drau (Dráva). Je to středisko východního Tyrolska. Lienz je docela zajímavé město s pěkným hradem, ve kterém je místní muzeum.

Letošní zájezd se vydařil a všem se líbil, i když počasí nebylo zrovna nejlepší a některé zamýšlené túry nám nedovolilo uskutečnit.

Jirka Vojta

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář