Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár slov o zájezdu na Jizerku 15.9.2012

4. 10. 2012


Zájezd na Jizerku byl původně vypsán jako autobusový. Vzhledem k tomu, že zájemců o tento zájezd bylo málo, byl autobus zrušen. Nakonec zbylo 8 zájemců, a tak jsme jeli Peugeotem. Program zájezdu byl stejný jako u původně uvažovaného autobusového. Byly připraveny 2 hlavní trasy. Východištěm obou tras bylo parkoviště pod Bukovcem. Bukovec (1005 m) je čedičový kopec nad osadou Jizerka, je to druhý nejvyšší čedičový vrchol v Česku.

Trasa č. 1 vedla z parkoviště pod Bukovcem kolem chaty Pyramida po červené značce k mostu přes řeku Jizerku dále na Střední Jizerský hřeben po tzv. Nové hřebenovce ke skalnímu útvaru Jelení stráň (1018 m), odkud je pěkný rozhled směrem k Jizerce. Odtud dále po červené značce k velkému skalnímu masivu Pytlácké kameny (975 m), který je zdaleka viditelný. Z těchto skal je velice pěkný rozhled do všech stran, při výstupu na tuto skálu je nutná opatrnost, není zde jištění..

Směrem k východu je odtud vidět Velká Jizerská louka (hranice mezi Českem a Polskem). Na Velké Jizerské louce byla na dnešní polské straně v 19. a začátkem 20.století osada Velká Jizera, ze které dodnes zbyla jen jediná chalupa, která se dnes jmenuje Chatka Gorzystów. Je zde možno dostat občerstvení i za české koruny, mají tam i české pivo. Přes Velkou Jizerskou louku je vidět Vysoký Jizerský hřeben, který začíná nejvyšší horou české části Jizerských hor Smrkem (1124 m), a pokračuje na polskou stranu přes Izerski Stóg (1107 m) a Wysokou kopu (1126 m - nejvyšší vrchol celých Jizerských hor) k vrcholu Wysoki Kamień (1058 m) nad Szklarskou Porembou. Na druhou stranu (západním směrem) je vidět Vlašský hřeben (1025m) s hezkými skalními útvary, vrchol hory Jizera (1123 m) a Malá Jizerská louka. Směrem k severu je možno vidět nejvyšší vrchol české části hor Smrk. K jihovýchodu vidíme Západní Krkonoše.

Za Pytláckými kameny trasa pokračovala po tzv. Hennrichově cestě k Jizerské silnici a odtud po naučné stezce na Malou Jizerskou louku a dále kolem chaty Pešákovna (bývalá ubytovna lesní správy - je zde občerstvení) a Hnojového domu (tato chalupa patřila významnému cestovateli, horolezci a fotografovi Gustavu Ginzelovi). Potom dále ke komplexu budov Sklárně, Panskému domu a Pyramidě. Tyto budovy jsou pozůstatkem z doby, kdy byla Jizerka sklářskou osadou. Sklárnu, Panský dům a Pyramidu v minulých letech zrekonstruoval a provozuje jablonecký podnikatel Ondřej Duda. Je zde opravdu výborné občerstvení. Cesta pokračovala kolem chaty Jizerka 35 (bývalá ubytovna lesní správy) zpět na parkoviště pod Bukovcem. Zde jsou dvě chaty, Mořina a Penzion Kakrda, kde je také možno dostat občerstvení.

Trasa č.2 byla z parkoviště pod Bukovcem po naučné stezce kolem Bukovce (je tu bývalý lom na čedič) do údolí řeky Jizerky a dále ke Karlovskému mostu přes řeku Jizeru. Dříve tam býval betonový most přes Jizeru, ten ale byl v 80.letech minulého století odstřelen. Až v nedávných letech byl postaven poblíž nový Karlovský most. Řeka Jizera zde tvoří hranici mezi Českem a Polskem. Dále cesta pokračovala vlevo podél Jizery a dále na křižovatku s hlavní cestou od Velké Jizerské louky k polské osadě Orle (dříve Karlsthal – Karlov). To byla také sklářská osada podobně jako Jizerka. Z této osady zbyla bývalá myslivna, která dnes poskytuje občerstvení i ubytování (berou tady české koruny). Od myslivny pokračovala cesta po zelené značce ke skále Granicznik (890 m - ta je přístupná pouze horolezecky) a dolů k Jizeře a Karlovskému mostu. Potom po žluté značce na tzv. Panelovou cestu a kolem chaty Stará pila k chatě Pyramida a na parkoviště pod Bukovcem.

Po příjezdu na Jizerku jsme se rozdělili na 2 skupiny, každá skupina si vybrala jednu z výše popsaných možností. Počasí nebylo zrovna nejlepší, ale nezmokli jsme. Výlet jsme zakončili posezením v Panském domě (v Pyramidě byla soukromá společnost). Všichni jsme byli s výletem spokojeni. Ti, kteří se na zájezd nepřihlásili, mohou litovat.

 

Jirka Vojta

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář