Jdi na obsah Jdi na menu
 


14.10.2006 - slavnostní den loděnice KVT

16. 10. 2006

Každý, kdo v sobotu 14. října nepřišel do Kotvy, může jen litovat.... Takto stručně a výstižně bych začal svůj pohled na právě skončenou velkou slávu v naší loděnici.

Celý letošní rok se v našem klubu nesl ve znamení hned několika oslav - 50. výročí vzniku OPT, 60. výročí OLT na Valšovkách a 80. výročí otevření loděnice KVT v Braníku. Průběžně jsme si tato jubilea připomínali po celý uplynulý rok nejrůznějšími akcemi a k tomu zvlášť připravenými upomínkovými předměty, od kalendářů přes trička až po pamětní odznáčky.

Vrcholem celého našeho jubilejního roku se stala sobota 14. října 2006. Na tento den připadl tradiční Klubák se kterým jsme spojili i slavnostní setkání členů a hostů při příležitosti 80. výročí KVT. Přípravy na celou akci byly dlouhodobé, náročné a zdlouhavé. A pro mnoho lidí také na první pohled skryté, takže to mohlo vyvolávat dojem, že se nic neděje.Opak byl ale pravdou a důkazem je právě minulá sobota.Těm nemnoha lidem, kteří pomáhali s přípravou oslav patří mé upřímné poděkování, odvedli výbornou práci. Největší radost mám z dokončení obložení klubovny, která konečně získala pěknou a hlavně "lidštější" tvář a stala se tak po dlouhých letech důstojným místem pro slavnostní setkání.  

Sobotní ráno bylo sice chladné, ale tím se nenechala zaskočit poměrně velká skupina účastníků Klubáku, která se po deváté hodině začala scházet u prezence. Kromě tradičních kategorií se letos prvně na startu objevila i kategorie "historických plavidel", z nichž největší pozornost u nás mladých právem budil skládací kajak Michala Krupky. Podle propozic organizátorů byl start plánován na 11.00 a v určenou dobu byly také všechny lodě na řece. Jenže se nám poněkud opozdil nový startér závodu - pražský primátor Pavel Bém. A tak prokřehlé posádky vyrazily na trať po primátorově rázném odstartování až kolem půl dvanácté. Vítěze jednotlivých kategorií tu nebudu zmiňovat, předpokládám že si jejich jména přečtete na stánkách vodáckého oddílu. Pavel Bém si společně s místostarostou Prahy 4 Martinem Hudcem prohlédli areál loděnice v doprovodu předsedy a obou místopředsedů. A za nemalé pozornosti kamery ČT, která z celého slavnostního dne v Kotvě připraví krátký příspěvek do jednoho ze svých sportovních pořadů. O termínu, programu a čase vysílání budete včas informováni.

S odchodem VIP hostů se sobota přehoupla do odpoledne a to zahájil Michal Krupka vyhlášením výsledků závodu. V mezičase se areál loděnice úctyhodně zaplnil nově příchozími, tou dobou nás tam už bylo ke dvěma stovkám. Program plynule přešel do oficiálního zahájení oslavy. To učinil krátkým úvodním slovem hlavní organizátor Luboš Bakla a pak už se slova ujal Mirek Rudiš se svým projevem. Následovalo předávání odznaků "Za věrnost". Zde bych chtěl ještě jednou poděkovat Evě Vachtlové za opravdu velmi vydařené výroční logo, které se rovněž stalo motivem pro udílené odznaky.  Po projevech a udílení odznaků se celá slavnost proměnila v jakési přátelské setkání dávných kamarádů a přátel. V celém areálu loděnice, nejvíc však v nově obložené klubovně se tvořily hloučky živě se bavících lidí. Příjemná zábava byla podpořena promítáním slavné, širší veřejnosti neznámé, němé grotesky Mokré opojení, výborně připraveným studeným bufetem a dobrým pivkem od Jirky Tůmy. A protože i naši pěšáci již dobyli televizi, promítání "Mokrouše" se střídalo s promítáním části pořadu "Barvy života" s našimi středečníky s Jirkou Havelkou v čele.

V podvečer zakotvil u našeho břehu mořský vlk Jirka Dydovič se svojí jachtou a dobrosrdečně nabízel projížďku po Vltavě. Ani si teď nevzpomínám, jestli se mu podařilo někoho na palubu nalákat. Jedno ale jisté je - dotyčný by na palubě určitě netrpěl žízní..... Večerní část setkání odstartovala country skupina Krkavci. A tady se přátelé moje povídání končí, protože jsem relativně brzy odešel, takže vám nemohu poskytnout informace o průběhu večera. Ale určitě byl vydařený, stejně jako celý den v loděnici.

Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat všem kamarádům a zaměstnancům, kteří se byť třeba nepatrným jen  přispěním podíleli na organizaci a hladkém průběhu našeho významného dne.  A samozřejmě děkuji také všem, kteří přišli v tak hojném počtu. Věřím, že oslava 80. výročí, která se dle prvních ohlasů velmi líbila, odstartuje oživení v loděnici a že se spolu budeme v takovém počtu scházet častěji, než jednou za osmdesát let!

J.Š.Suk

 

Náhledy fotografií ze složky Klubák 2006 a oslava 80 let loděnice KVT